00015 selvieGenietend van een heerlijke espresso kijken we vanaf een terras in Kaapstad naar de Porsches, BMW’s en de duurste modellen Range Rovers die voorbij ‘flaneren’. Voor ons voelt Zuid Afrika toch regelmatig ongemakkelijk. De verschillen tussen arm en rijk zijn groot, duidelijk zichtbaar en gaan vrijwel altijd hand in hand met de huidskleur van iemand. Op dezelfde boulevard waar de rijke blanken hun auto’s showen, zien we tijdens onze ochtendjog, donkere families tussen afval naar bruikbare spullen zoeken. In de B&B’s en restaurants waar we komen, zijn de gasten blank en is het bedienend personeel donker. Het is zo extreem dat het wel op moet vallen. Wanneer je blanke zuid Afrikanen of buitenlanders spreekt, hebben ze allemaal plannen om het continent te verlaten. Zij zien geen toekomst voor zichzelf of voor hun kinderen, omdat zij nu degene zijn die door de nieuwe wetten gediscrimineerd worden. Terwijl wij bij een wijntje beseffen dat we de grote ongelijkheid in dit land niet kunnen oplossen, staat Anog steeds in de haven. De afschaffing van de apartheid, (“de apartheid was afschuwelijk, maar…” horen we zeggen) wordt aangevoerd als reden van de vertraging. Van de drie hijskranen in de haven, werkt er nog maar één en de andere twee worden niet gerepareerd. De laatste stempel om Adoor de douane te krijgen, moet van de overheid komen en die is tegenwoordig ook verre van efficiënt. We besluiten om Kaapstad te verlaten en in Hermanus op Ate wachten. Wanneer we met een Uber naar onze huurauto worden gebracht, leert de chauffeur ons de drie basis regels van autorijden in Zuid Afrika:

Regel 1: Doe altijd je deuren op slot.

Regel 2: Doe altijd je deuren op slot en

Regel 3: Doe altijd je deuren op slot!!

We proberen er aan te denken tijdens het rijden. Het is nog even wennen. In Hermanus ligt er langs de ruige kust een wandelpad waar vanaf je walvissen kan spotten. Dit doen wij natuurlijk ook en inderdaad, er zwemmen echt heel veel walvissen. Alleen ze zwemmen erg ver weg en meestal ook nog helemaal onder water. Ondanks het ontbreken van een spectaculaire walvissprong, is het een heerlijke wandeling, die we met een bitterbal met mosterd en de bijbehorende vlaggetjes afsluiten bij Dutchies. 00009 cliffpath00023 walvis2Later bezoeken we het jaarlijkse Walvisfestival van Hermanus en lopen daar een oude bekende tegen het lijf. We drinken een biertje en kletsen bij. 00002-biertje.jpg

Dinsdag 1 oktober is het dan eindelijk zover. Het lijkt een eeuwigheid geleden, dat we door de haven in Montevideo tussen de containers reden en Aveilig in een container te zette. Nu 6 weken verder rijdt Vincent samen met Duncan, onze agent, naar Kaapstad om Ate halen. Team A3 is weer compleet, wat een heerlijk gevoel! 00001 A3aangekomen We slapen die nacht als roosjes. Op de African Overlanders camping voelen we ons helemaal thuis. Gezellig met andere overlanders. In Zuid Amerika waren we vrijwel altijd de broekies, maar op deze plek zijn we opeens ervaren met ons jaartje overland ervaring. 00016 sleutelcursus Al kunnen we natuurlijk niet op tegen onze nieuwe Italiaanse vrienden die in 1971 de wereld al verkenden. Nu gaan ze naar Italië om de 95ste verjaardag van moeders te vieren. Awordt door ons goed onderhanden genomen. autoklussen2klussen2Verse olie’s, nieuwe filters en ze krijgt nieuwe remmen. Ons wordt verteld dat Campinggaz ‘so old school’ is, dat we besluiten om onze gasaansluiting te veranderen, zodat we met Afrikaanse gasflessen in ieder geval zuidelijk Afrika doorkomen. 00010 gasslangen Ais er klaar voor en wij ook. We nemen afscheid en gaan!! Nu drie dagen later zitten we in de zon aan het water tussen de wijnranken met een Pinotage van Oakrest Vineyards. 00019 wijngaard00018 wijnWe kijken terug op een prachtige aftrap van deze reis. We hebben het zuidelijkste puntje van Afrika aangetikt, de Bontebok gespot en de eerste zebra’s gefotografeerd. Dit smaakt naar meer.

00020 zuidelijksepuntA300005 bonteboknp300011 hermanus00021 hamster00012 hermanus200008 bonteboknp6stop.jpguitzichtuitzicht2

 

13 Replies to ““Here we go again””

 1. Oh wat super dat jullie Zuid Afrika reis is weer begonnen . Prachtige foto’s weer maar denk dat het heel anders wordt dan zuid Amerika . Super veel plezier en aub erg voorzichtig zijn !!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hi Folks goodmorning en ja met dit teken van leven krijgt de zaterdagochtend weer kleur en fleur helemaal omdat het hart sneller gaat kloppen want afkomstig uit het geliefde en door ons
  Zo innig omarmde ZA waar we van 2000 tot 2009 gewoond en gewerkt hebben.
  Living in ZA en Cape Town in het bijzonder is een – freudiaans – aparte belevenis.

  Dat het land sinds de ontsluiting feitelijk niet veel verder is gekomen heeft natuurlijk te maken met de historie en vooral hoe men daar afscheid van wilde nemen.
  De waarheidscommissie heeft zijn werk gedaan en het verdriet van repressie werd keurig op
  Geborgen maar toen ontstond er een gans nieuw fenomeen in casu the LAW OF BLACK EMPOWERMENT
  En dat heeft de ongelijkheid alleen maar groter gemaakt omdat de slimme educated Blacks
  De kans schoon zagen om zich schaamteloos te verrijken waar de whites geen antwoord op
  Hadden want hun rol was de facto finito.
  Dat de whites vette verwijten toekomen is juist want nooit iets gedaan aan Education
  Development
  Mandela zei in zijn heroïsche ( release ) speech op het balkon van de City Town Hall dat iedereen werk en
  Een huis zou krijgen en kijk naar de dagelijks uitbreidende Town ships waar armoede defaitisme
  En criminaliteit de boventoon voeren.
  29% werkloosheid all over en 42 % onder de jongeren.
  Wat is hun perspectief?

  Alors,
  Geniet vooral van de schoonheid van het land want daar valt niets op af te dingen.
  Tot slot nog even een korporale uitsmijter ‘vertrouw op God maar zet wel je fiets op slot’

  Have a safe yourney and stay as happy and healthy ( bij narigheid naar de MEDICLINIC )
  As possible.
  🙋‍♂️
  Eugene de By

  Geliked door 1 persoon

  1. De huizen zijn er wel gekomen, ook in soweto ( vertelde onze gids tijdens een fietstocht daar) en we hebben ze ook gezien, alleen moest mandela ook compromissen sluiten en moeten de manden tóch huur betalen. Dat willen ze uit principe niet, maar vraag me af of ze het ook kunnen. Dus staan de huizen daar leeg…intussen hangt iedereen idd een beetje op straat de tijd te doden, uitzichtloos en onbevredigend.
   Sommige verdienen wat bij door in kraampjes fruit te verkopen, maar meestal zijn de toeristen de enige klanten. De plaatselijke ziekenhuizen, hoog omhekt, daar is intenet, waar de jongeren in aan de hekken hangen voor een beetje WiFi. En idd veel blanken gesproken die daar opgegroeid zijn en het land willen verlaten, uitzichtloze situatie. En dan nog niet gesproken over de witte boeren, die uitgekocht worden en het land aan de donkere mensen wordt teruggeven. Helaas wordt ze niet geleerd hoe je een boerenbedrijf runt dus in No time is het bedrijfje over de kop en hebben ze nog steeds niks. Niet gesproken over de witte boeren die vermoord zijn…en hoe. Dat horen we niet in Europa.
   Prachtig land, lieve mensen, hele hoop werk te verzetten.
   Voor jullie vince en Annelies: TIA , this is africa.
   Alles moet nog afgemaakt en gerepareerd worden, de vraag is alleen door wie én wanneer.
   Prachtige reis gewenst en ik stuur jullie nog PM over de stranden in zuid Mozambique. ( waar ook veel blanke ZA naar emigreren)
   Lieve groet

   Geliked door 1 persoon

  1. We hebben het gehoord & gelezen. Hoop dat visum gelukt is. Zo jammer, want het is een prachtig land!! En die goedkope diesel was wel fijn😜

   Like

 3. Een goede en veilige v0ortzetting van jullie avontuur. Benieuwd naar hetgeen gaat volgen ! Tip: doe alles op slot wat op slot kan ! Check, check en dubbel check ! Goede reis, Peter Lankamp

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: