WCZT37952 november 2018 – 16 november 2018

Route afgelopen periode:

Cumulatief gereden kilometers: 10.838

Totaal dagen van huis: 68

 

 

Daar staan we dan, met de neus omhoog op een bergweg met hellingsgraad van meer dan 20 procent. DSC07093We moesten tijdens de klim in een bocht stoppen. Een vrachtwagen veroorzaakte een opstopping en 2 kilometer voor de top van de prachtige weg zijn we gestrand. Akan vanuit stilstand in de tweewieldrive niet meer omhoog komen en vrij snel vormt zich een lange rij auto’s achter ons. Gelukkig is hulp in Brazilië nooit ver weg.  Na de bocht staat een groep motorrijders het ‘uitzicht’ te bewonderen en zonder te vragen komen ze in actie. Ze rennen naar Atoe die in 4×4 wordt gezet en geven een duwtje. A3klimt nu met gemak de bocht door. We besluiten om niet door te rijden naar de top en gebruiken het uitkijkpunt om te keren.

De afdaling is net als heel de weg adembenemend mooi en een stuk relaxter! Langzaam dalen we, remmend op de motor glijden we door de wolken, terug naar het begin. Hierna volgt een zeer mooie route tussen de groene bergen naar de wijngaarden. IMG_5375We houden een tussenstop in een ‘koloniale snoepwinkel’ van kazen, salami’s, yoghurt en stroopwafels. We slaan het allemaal in en het is heerlijk. De finish is een camping c.q. uitzichtpunt. Het lijkt niet op een camping, maar we mogen er staan. 3 dagen voor ons bezoek is er een zware storm overgetrokken en er is veel schade. Er is geen elektriciteit, weinig water en geen WIFI. Later leren we dat zo’n zware storm sinds 1970 niet meer was voorgekomen. De storm kwam voor iedereen totaal onverwacht. We kunnen het goed met de eigenaar Marcos en zijn twee honden Castello en Lara vinden. We wandelen samen met Lara naar een wijnmaker waar we om 10uur s morgens de heerlijkste wijnen proeven.

We volgen Marcos achter het hek van het uitkijkpunt om naar een mooie fotoplek te klimmen. Annelies laat het afweten, maar Vincent gaat op z’n slippertjes door. Een dag later klimt hij ook nog met zijn wandelschoenen aan naar de top van de waterval. De honden volgen overal, zij begeven zich zo makkelijk op het ruige terrein.

Marcos laat ons de omgeving zien. We worden stil als we alle schade van de storm zien. Hele wijngaarden zijn verwoest, bomen liggen plat en wijnsilo’s zijn omgewaaid. Het zal zeker 3 jaar duren voordat er weer mooie druivenbomen staan. Na 4 dagen relaxed te hebben op dit heerlijk plekje, vertrekken we richting grens.

Dan zijn we in Uruguay. Vergeleken bij Brazilië een ’dorpje’. Over een week begint onze cursus Spaans in Buenos Aires. We hebben dus niet zo lang om om dit land te ontdekken. Onze eerste indruk is netjes en welvarend. Het doet aan Nederland denken. Vlak landschap, windmolens, goed asfalt met naastgelegen groene weides waar koeien grazen en keurig gemaaide bermen. De medewerkers van benzinestations en winkels zijn wat afstandelijker (zakelijker?) dan in Brazilië. Highlights van Uruguay zijn o.a. Gauchos en hot springs. We stippelen een route uit  waarbij we het land doorkruisen en hopelijk het ‘echte’ rancheleven van de Gauchos leren kennen en van “hot springs” kunnen genieten.

Tijdens de schemering op de eerste camping in Uruguay hebben we een sprookjesachtige ervaring. We zien eerst een paar vuurvliegjes. Binnen korte tijd zijn het er honderden. Overal om ons heen knipperden lichtjes. Een waanzinnig gezicht!

Doe het licht uit en geluid aan.

Na een stormachtige nacht, waarin we zelfs het dak naar beneden doen omdat Azo heen-en- weer schudt en een nacht met nauwelijks slaap omdat we op een soort open lucht disco/camping zijn beland, genieten we van het rancheleven. We verblijven op de Ranche Miradores del valle tussen kippen, paarden, koeien, honden, katten en schapen. We zijn hier om het echte rancheleven mee te maken en besluiten daarom tegen onze principes op een paard te klimmen. We gaan met Nathalie, Paula en de honden mee om de koeien op te drijven. Paula stuurt haar paard naar één kant van de kudde, Nathalie commandeert de honden. Wij staan strategisch opgesteld. De honden kijken elkaar aan alsof ze afspreken wie welke kant neemt en zo wordt de kudde bijeengedreven. Even tellen, 41, er ontbreken er een paar. De honden krijgen commando om de ontbrekende koeien te zoeken. Zo verplaatsen we 4 kuddes. Tussendoor snoepen we pitangas van de struiken en krijgen we uitleg over de omgeving met haar vogels.

Na een fantastische rit van 2 uur is het heerlijk dat de billen van het paard af mogen. Vanmorgen hebben we een koe gemolken en samen met vers geraapte eieren is onze lunch compleet. Want je krijgt wel trek van het buitenleven. We slaan het dagelijkse leven op de ranche gade. We kijken hoe de stoere zussen een koe helpen met bevallen, trappen een balletje met de jongste van de familie en zien hoe de koeien een speciale parasietenbehandeling krijgen. Uruguay is lang geleden leeggekapt en om dit te herstellen zijn er Canadese bomen geplant. De Uruguayse koeien kunnen echter niet tegen de beestjes die de Canadese bomen aantrekken.

S nacht worden we wakker. Awordt helemaal verlicht door de bliksem en regen klettert hard op het dak. Omdat de buien tussen de heuvels blijven hangen, zet het slechte weer de hele dag door. Er is vandaag weinig leven op de ranche, maar er is hoop. Eind van de middag fluit een zekere vogel een bepaald wijsje. Mañana sol, legt Nathalie uit. Dat klinkt goed!

Het is een hele aardige gastvrije familie. De ouders zijn onze leeftijd en Nathalie, de 21 jarige dochter runt het toeristengedeelte. Op onze vorige ‘camping’ ontmoetten we ook een aardige man, hij waarschuwde ons voor het geluidsoverlast van de open lucht disco, we kregen een fles sap kado en een uitnodiging om een paar dagen later bij hem te eten. Superaardig! We hebben de uitnodiging afgeslagen. We hadden andere plannen en communiceren met hem was wel erg lastig. Misschien na onze cursus Spaans? Op onze laatste dag in Brazilië zijn we ook al uitgenodigd voor het eten. S avonds kwam er een Volkswagen uit ‘88 het grasland oprijden. Daar stapten een 85-jarige Nederlander, Hendrik, met zijn Braziliaanse vrouw uit. Van de campingeigenaar had hij gehoord dat er Nederlanders op de camping stonden. Hendrik is op 17e jarige leeftijd met z’n ouders mee geëmigreerd naar Brazilië. Door Nederlandse televisie te kijken spreekt hij goed Nederlands en we eten samen onze stroopwafels en geven een Haags hopje mee voor onderweg.

Nu we het zware leven op een ranche hebben ervaren is het tijd om te ontspannen in een hot spring. We doen ons best om geen commercieel zwemparadijs uit te zoeken. De weg naar de hot spring loopt tussen de groene heuvels door. Er is nauwelijks verkeer. De vogel van gisteren had gelijk, het is een prachtige zonnige dag. Ideaal om bij een hot spring door te brengen. We hebben een mooie plek gekozen. Hot spring (zwembad) is heerlijk warm. Een ander bad is lekker koud en we zijn bijna de enige gasten. Wij brengen de middag in en rond het zwembad door. Naast 2 honden worden we ook door een vogeltje geadopteerd. Ze landt op schoot en blijft op een arm of de stoel zitten. Als we gaan zwemmen vliegt ze weg om weer terug te komen als we gaan zitten. Bijzonder.

Nu op naar Argentinië!

IMG_5617We rijden vroeg in de ochtend weg met strakblauwe lucht. De kleuren zijn prachtig in het vroege ochtend licht. Vogels vliegen op als we aan komen rijden. We zien enorme zwermen insecten als een tornado boven het grasland draaien. Groene weides met meertjes waar koeien staan te drinken, worden onderbroken door geel akkerland. We passeren de grens, het papierwerk wordt uiterst efficiënt geregeld en binnen no-time rijden we op de brug over Rio de Uruguay. Om 13u zijn we al op de plaats van bestemming in Argentinië. A3zal hier ruim 2 weken blijven, wij 2 nachtjes, voordat we een appartementje in Buenos Aires zullen betrekken. Het is wel een gek idee dat we ons mobile home even verlaten, maar we verheugen ons om door Buenos Aires te wandelen, bij lokale koffietentjes te relaxen en op die manier de stad te leren kennen. En wat zou het super zijn als ons Spaans ernstig verbetert!

9 Replies to “Van Blumenau naar Buenos Aires”

 1. Buenos dias! Goed plan om Spaans te leren en geweldig om dat in Buenos Aires te doen. Jullie hebben zo een enorme portie natuur gehad en als echte cowboys aan het werk geweest. Een paar weekjes het stadse leven beleven, zal een mooie afwisseling zijn. En als jullie vervolgens nog beter kunnen communiceren met al die gastvrije mensen worden de ervaringen nog intenser. Groeten aan Argentinie, adios! xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Buenas tardes,

   Feliz Navidad vanuit winderig Zuid Amerika. Superleuk je reacties op onze blog, blijf dat vooral doen in het nieuwe jaar! Veel liefs, Vincent&Annelies

   Like

 2. Hallo Annelies en Vincent, jullie maken een heke mooie reis, wij genieten van jullie verhalen en foto ‘s. Goed om de Spaanse taal te gaan leren zal d communicatie bevorderen, het zal weer anders zijn om in een huisje te wonen, dan in de vrije natuur zoals jullie nu gewend waren.
  Genieten maar en vele groetjes van, Theo en José.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Bar,
   We vinden het leuk dat je via de blog met onze reis meekijkt en reageert. Via deze weg nogmaals Feliz navidad! Geniet van de ‘rustige’ kerst en geef de kids een knuffel. Liefs Vincent & Annelies

   Like

  1. Jasper, ook via deze weg willen we je en de hele familie je een “feliz navidad” wensen. We vinden de reacties op ons blog een motivatie om er mee door te gaan.
   Annelies en vincent

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: